Kaj je poširanje?

Poširanje je kuharska veščina, pri kateri živilo vstavimo v vrelo tekočino (vodo, juho ali jušno osnovo, vino), nato temperaturo takoj zmanjšamo in kuhamo dalje tik pod vreliščem. Postopek uporabljamo za različne jedi, denimo za ribe (zelo znano za postrvi na modro) in jajca.

Poširanje je zelo primeren način priprave živil, ko se želimo izogniti uporabi maščob. Za poširanje namreč ne potrebujemo niti kapljice maščobe (maščobo raje dodamo na krožniku kot začimbo), zato ni tveganja za pregrevanje maščob in s tem tvorbo škodljivih rakotvornih spojin, prav tako beljakovine živila niso podvržene previsokim temperaturam, kar sicer poslabša njihovo prebavljivost. Zaradi kratkega časa kuhanja poširana živila vsebujejo celo več hranilnih snovi, poleg tega se jih manj izloči med kuhanjem.

Izberi si recept

Sestavine

Čas priprave

Zahtevnost

Tip obroka

Dobre novice

Prijavite se na Žitova elektronska obvestila

Naše znamke

Žito+

Kruh

Žito je že več kot pol stoletja sinonim za okusen, svež kruh, pekovsko pecivo in druge pekovske in slaščičarske izdelke.

Zamrznjene dobrote

Zamrznjene dobrote so popestritev jedilnika za vse, ki kljub pomanjkanju časa prisegajo na okusne, polnovredne obroke.

 

Zlato polje+

Riži, testenine, kaše, kosmiči, zdrobi in žita za zajtrk… Zlato polje je sinonim za sodobno kuhinjo.

Maestro+

Že desetletja so začimbe, dišavnice, začimbne mešanice in dodatki jedem Maestro navdih za ustvarjanje v kuhinji.

Natura+

Žita, kaše, kosmiči, moke, stročnice in izdelke iz soje v veliki meri pridelujejo domači pridelovalci.

Gorenjka+

Polna vsega dobrega nas čokolada Gorenjka razvaja že več kot 90 let. Za sladko razvajanje ali izvirno darilo.

1001 cvet+

Zeliščne, sadne in prave čaje 1001 CVET poznajo in uporabljajo vsa slovenska gospodinjstva.

Šumi+

Šumi v svoji 135-letni sladki zgodovini ponuja širok izbor pravih slastnih mojstrovin.