Koliko časa blanširamo zelenjavo z domačega vrta, ki jo želimo zamrzniti?

Zamrzovanje je najboljši način konzerviranja pridelkov, vendar mora biti opravljeno dobro. To pomeni, da zamrzujemo manjše količine živil naenkrat, jih v embalaži čim bolj razprostremo, da proces pospešimo, zelenjavo pa obvezno prej blanširamo. S tem preprečimo delovanje določenim encimom, ki bi sicer zlahka pokvarili naš shranek. Korenovke blanširamo 2–3 minute, špinačo, cvetačo in drugo nežnejšo zelenjavo pa največ 1 minuto, merjeno od takrat, ko voda znova zavre. Če živilo razrežemo na manjše kose, blanširamo manj časa. Blanširanje prekinemo tako, da živilo čim prej ohladimo, najbolje v posodi, obdani z ledom.

Izberi si recept

Sestavine

Čas priprave

Zahtevnost

Tip obroka

Dobre novice

Prijavite se na Žitova elektronska obvestila

Naše znamke

Žito+

Kruh

Žito je že več kot pol stoletja sinonim za okusen, svež kruh, pekovsko pecivo in druge pekovske in slaščičarske izdelke.

Zamrznjene dobrote

Zamrznjene dobrote so popestritev jedilnika za vse, ki kljub pomanjkanju časa prisegajo na okusne, polnovredne obroke.

 

Zlato polje+

Riži, testenine, kaše, kosmiči, zdrobi in žita za zajtrk… Zlato polje je sinonim za sodobno kuhinjo.

Maestro+

Že desetletja so začimbe, dišavnice, začimbne mešanice in dodatki jedem Maestro navdih za ustvarjanje v kuhinji.

Natura+

Žita, kaše, kosmiči, moke, stročnice in izdelke iz soje v veliki meri pridelujejo domači pridelovalci.

Gorenjka+

Polna vsega dobrega nas čokolada Gorenjka razvaja že več kot 90 let. Za sladko razvajanje ali izvirno darilo.

1001 cvet+

Zeliščne, sadne in prave čaje 1001 CVET poznajo in uporabljajo vsa slovenska gospodinjstva.

Šumi+

Šumi v svoji 135-letni sladki zgodovini ponuja širok izbor pravih slastnih mojstrovin.