Kako naj spečem 3 kg težko gos za martinovo? Koliko časa se peče?

Pečico sprva vklopimo na 160 stopinj. V svežo ali odtaljeno gos vtremo sol in začimbe. Potem jo s prsmi navzdol položimo v globlji pekač, prilijemo 2 kozarca vode in postavimo v segreto pečico za pol ure. Temperaturo povečamo na 180 stopinj in pečemo dalje še pol ure, nato gos previdno obrnemo in pečemo naprej.

Gos med peko pogosto polijemo z izcejeno maščobo, ki se nabira na dnu pekača. Skupen čas peke za tako težko gos je 2 uri do 2 uri in pol. Najbolje da proti koncu peke s termometrom preverimo temperaturo v sredini stegna, ki naj bo vsaj 82 °C, ali stegno prebodemo z iglo, pri čemer se mora izcediti bister mesni sok.

Če želimo bolj hrustljavo zapečeno gos, jo proti koncu peke tanko premažemo z medom. Pečeno gos vzamemo iz pekača, prestavimo na servirni krožnik in pokrijemo z aluminijevo folijo za 10 minut, da se mesni sokovi znova porazdelijo po celotni pečenki.

Omamno dišečo gosjo maščobo, ki nam je ostala na dnu pekača, prestrežemo v posodico. Z nekaj te masti po tradiciji zabelimo mlince, preostanek pa lahko shranimo v kozarček za vlaganje, pokrijemo in shranimo na hladno. Porabljamo zmerno kot zabelo za izbrane jedi.

Izberi si recept

Sestavine

Čas priprave

Zahtevnost

Tip obroka

Dobre novice

Prijavite se na Žitova elektronska obvestila

Naše znamke

Žito+

Kruh

Žito je že več kot pol stoletja sinonim za okusen, svež kruh, pekovsko pecivo in druge pekovske in slaščičarske izdelke.

Zamrznjene dobrote

Zamrznjene dobrote so popestritev jedilnika za vse, ki kljub pomanjkanju časa prisegajo na okusne, polnovredne obroke.

 

Zlato polje+

Riži, testenine, kaše, kosmiči, zdrobi in žita za zajtrk… Zlato polje je sinonim za sodobno kuhinjo.

Maestro+

Že desetletja so začimbe, dišavnice, začimbne mešanice in dodatki jedem Maestro navdih za ustvarjanje v kuhinji.

Natura+

Žita, kaše, kosmiči, moke, stročnice in izdelke iz soje v veliki meri pridelujejo domači pridelovalci.

Gorenjka+

Polna vsega dobrega nas čokolada Gorenjka razvaja že več kot 90 let. Za sladko razvajanje ali izvirno darilo.

1001 cvet+

Zeliščne, sadne in prave čaje 1001 CVET poznajo in uporabljajo vsa slovenska gospodinjstva.

Šumi+

Šumi v svoji 135-letni sladki zgodovini ponuja širok izbor pravih slastnih mojstrovin.