Kuharji svetujejo, da rib ne prepečemo, saj s tem izgubijo okus in postane ribje meso suho. Ampak, kako naj vem, da je riba vseeno dovolj pečena?

Riba je kuhana ali pečena, ko se oči belo obarvajo in izstopijo ter manjšo plavut zlahka izvlečemo s prsti. V obratnem primeru pečemo dalje. Načeloma je vsaka cela riba do teže 400 g pečena v 10 minutah na ponvi, pri čemer jo enkrat obrnemo – takrat, ko oko postane motno belo na pečeni strani. V pečici pečene ribe pečemo podoben čas, v soli ali v papirnem ovoju sicer nekaj minut dlje, v tem času praviloma tudi zadiši po ribi iz pečice.

Pri filejih je čas peke težje določiti, zlasti pri filejih, ki so neenakomerno debeli (losos). Tam se ravnamo po pravilu, da pečemo najprej na kožni strani približno 4 minute, nato file obrnemo in pečemo dalje še 2 minuti, pri čemer na debelejši strani rahlo pritiskamo z lopatico na meso. Če so fileji tanki (file postrvi, lista), jih na vsaki strani pečemo po največ 2 minuti.

Izberi si recept

Sestavine

Čas priprave

Zahtevnost

Tip obroka

Dobre novice

Prijavite se na Žitova elektronska obvestila

Naše znamke

Žito+

Kruh

Žito je že več kot pol stoletja sinonim za okusen, svež kruh, pekovsko pecivo in druge pekovske in slaščičarske izdelke.

Zamrznjene dobrote

Zamrznjene dobrote so popestritev jedilnika za vse, ki kljub pomanjkanju časa prisegajo na okusne, polnovredne obroke.

 

Zlato polje+

Riži, testenine, kaše, kosmiči, zdrobi in žita za zajtrk… Zlato polje je sinonim za sodobno kuhinjo.

Maestro+

Že desetletja so začimbe, dišavnice, začimbne mešanice in dodatki jedem Maestro navdih za ustvarjanje v kuhinji.

Natura+

Žita, kaše, kosmiči, moke, stročnice in izdelke iz soje v veliki meri pridelujejo domači pridelovalci.

Gorenjka+

Polna vsega dobrega nas čokolada Gorenjka razvaja že več kot 90 let. Za sladko razvajanje ali izvirno darilo.

1001 cvet+

Zeliščne, sadne in prave čaje 1001 CVET poznajo in uporabljajo vsa slovenska gospodinjstva.

Šumi+

Šumi v svoji 135-letni sladki zgodovini ponuja širok izbor pravih slastnih mojstrovin.