Letos sem se prvič lotila priprave jabolčnega soka iz domačih jabolk, pa ugotavljam, da mi je v skoraj vseh steklenicah sok zavrel. Kaj sem naredila narobe?

Najverjetneje je temu vzrok neustrezna čistoča vse opreme (stiskalnice), steklovine, pokrovčkov. Čiste steklenice moramo tik pred polnjenjem sterilizirati, za potrebe v gospodinjstvu najlaže v pečici pri 100 stopinjah, pokrovčke pa prekuhati v loncu v manjši količini vode, in sicer vsaj 10 minut. Ko vročo steklenico vzamemo iz pečice, jo takoj napolnimo z vročim sokom preko čistega in prekuhanega lija in takoj čvrsto zapremo z vročim pokrovčkom.

Seveda je potrebno pravkar dobljen/stisnjen jabolčni sok pred polnjenjem tudi ustrezno pasterizirati 1 minuto pri temperaturi vsaj 72 stopinj, odvisno od kislosti oziroma sladkosti soka.

Mogoče pa je vzrok v kakovosti plodov. So bili lepi, zdravi? Iz gnijočih plodov ni mogoče dobiti dobrega, okusnega soka za ozimnico.

Izberi si recept

Sestavine

Čas priprave

Zahtevnost

Tip obroka

Dobre novice

Prijavite se na Žitova elektronska obvestila

Naše znamke

Žito+

Kruh

Žito je že več kot pol stoletja sinonim za okusen, svež kruh, pekovsko pecivo in druge pekovske in slaščičarske izdelke.

Zamrznjene dobrote

Zamrznjene dobrote so popestritev jedilnika za vse, ki kljub pomanjkanju časa prisegajo na okusne, polnovredne obroke.

 

Zlato polje+

Riži, testenine, kaše, kosmiči, zdrobi in žita za zajtrk… Zlato polje je sinonim za sodobno kuhinjo.

Maestro+

Že desetletja so začimbe, dišavnice, začimbne mešanice in dodatki jedem Maestro navdih za ustvarjanje v kuhinji.

Natura+

Žita, kaše, kosmiči, moke, stročnice in izdelke iz soje v veliki meri pridelujejo domači pridelovalci.

Gorenjka+

Polna vsega dobrega nas čokolada Gorenjka razvaja že več kot 90 let. Za sladko razvajanje ali izvirno darilo.

1001 cvet+

Zeliščne, sadne in prave čaje 1001 CVET poznajo in uporabljajo vsa slovenska gospodinjstva.

Šumi+

Šumi v svoji 135-letni sladki zgodovini ponuja širok izbor pravih slastnih mojstrovin.