Moramo kislo zelje pred uživanjem oplakniti?

Kislo zelje in druga naravno kisana zelenjava vsebuje številne mlečnokislinske bakterije, ki so zdravju zelo koristne. Te bakterije so odgovorne za kisanje zelenjave, ki obenem zelenjavo konzervira, v organizmu pa podpirajo delovanje imunskega sistema.

Pri kisanju želimo, da se razvijajo samo mlečnokislinske bakterije, ne katere druge. Zato pri nakupu zelje vedno poskusimo. Ne sme biti prerezkega okusa, pač pa po okusu blago, prijetno kislo, da ga lahko uživamo v presni obliki kakršno je, denimo na kruhu za zajtrk, malico ali v solati. Če je preveč slano ali pretrdo, je premalo ali delno skisano in zaradi tega občutljivo na kvarjenje. Rožnato obarvano zelje, z okusom po kvasu pa kaže, da so bile med kisanjem navzoče še druge bakterije, na primer bakterije maslene kisline. To je kan; kislo zelje naredi neužitno in tudi spiranje ne pomaga.

Kislo zelje oplaknemo le v primeru, da je za naš okus preveč kislo. Kisanje namreč poteka v sodu ves čas in lahko se zgodi, da je kislin proti koncu sezone že zelo veliko. Svetujem pa, da pri tem nismo preveč temeljiti.

Izberi si recept

Sestavine

Čas priprave

Zahtevnost

Tip obroka

Dobre novice

Prijavite se na Žitova elektronska obvestila

Naše znamke

Žito+

Kruh

Žito je že več kot pol stoletja sinonim za okusen, svež kruh, pekovsko pecivo in druge pekovske in slaščičarske izdelke.

Zamrznjene dobrote

Zamrznjene dobrote so popestritev jedilnika za vse, ki kljub pomanjkanju časa prisegajo na okusne, polnovredne obroke.

 

Zlato polje+

Riži, testenine, kaše, kosmiči, zdrobi in žita za zajtrk… Zlato polje je sinonim za sodobno kuhinjo.

Maestro+

Že desetletja so začimbe, dišavnice, začimbne mešanice in dodatki jedem Maestro navdih za ustvarjanje v kuhinji.

Natura+

Žita, kaše, kosmiči, moke, stročnice in izdelke iz soje v veliki meri pridelujejo domači pridelovalci.

Gorenjka+

Polna vsega dobrega nas čokolada Gorenjka razvaja že več kot 90 let. Za sladko razvajanje ali izvirno darilo.

1001 cvet+

Zeliščne, sadne in prave čaje 1001 CVET poznajo in uporabljajo vsa slovenska gospodinjstva.

Šumi+

Šumi v svoji 135-letni sladki zgodovini ponuja širok izbor pravih slastnih mojstrovin.