Izognimo se izgovorom, da zjutraj nimamo časa za zdrav zajtrk, in če še ne, začnimo redno zajtrkovati – to pomeni vsak dan. Da boste lažje začeli dan, smo vam pripravili nekaj predlogov za zdrav zajtrk, med drugim tudi pripravo usukančkov.

Praženi polnovredni kosmiči
sestavine za 1 osebo

  • 5 žlic mešanih kosmičev brez dodanega sladkorja (ovseni, pirini, koruzni kosmiči)
  • 1 žlička margarine ali masla
  • 1 žlička medu
  • 250 ml posnetega mleka
  • sveže sadje

Toplo ali hladno mleko vlijemo v skodelico. V ponvi segrejemo margarino ali maslo in na njej opražimo kosmiče, na koncu dodamo med in hrustljavo zapečemo. Tako pripravljene hrustljave kosmiče stresemo v mleko. Mleko lahko zamenjamo tudi z jogurtom, tudi sadje lahko narežemo kar med kosmiče.

Jabolčni polnozrnati riž
sestavine za 2 osebi

  • 100 ml polnozrnatega riža
  • 200 ml posnetega mleka
  • 1 čajna žlička kokosovega sladkorja
  • orehi ali lešniki
  • 2 sveži jabolki

Riž skuhamo na mleku. Kuhanemu dodamo sladkor in na koščke narezani jabolki. Po okusu lahko potresemo tudi z žličko orehov ali lešnikov.

Koroški ajdovi žganci
sestavine za 2 osebi

  • 200 g ajdove moke
  • 600 ml slanega kropa
  • 20 g repičnega olja

V kozici na zmernem ognju pražimo ajdovo moko brez maščobe (15 minut). Med praženjem moko nenehno mešamo. Ko se kapljica vode, ki jo dodamo moki, spremeni v paro, pričnemo z dodajanjem slanega kropa in medtem ves čas mešamo. Vode prilijemo toliko, da se pričnejo delati drobni žganci. Žgance zabelimo s toplim repičnim oljem, pokrijemo in pustimo stati približno pol ure. Za zajtrk jih ponudimo s toplim delno posnetim mlekom.

Mlečni usukani močnik
sestavine za 4 osebe

Moko presejemo v skledo in pomešamo s pšeničnimi otrobi. V skodelico ubijemo jajce in ga razžvrkljamo. Moko osolimo, prilivamo stepeno jajce in neprestano mešamo, da dobimo usukančke. Usukančke oblikujemo še z rokami. Mleko zavremo, med mešanjem zakuhamo usukančke, na šibkem ognju jih kuhamo od 15 do 20 minut. Kuhan močnik postrežemo v jušnem krožniku ali skodelici. Po želji sladkamo s kokosovim sladkorjem in potresemo z lešniki.

Moki smo dodali pšenične otrobe zato, da jed vsebuje tudi nekaj dietnih vlaknin, ki upočasnijo presnovo in podaljšajo sitost do malice.

Predloge je pripravila Andreja Širca Čampa, univ.dipl.inž., klinični dietetik