Nutricionistki svetujeta Natisni stran Natisni stran Vprašajte nutricionistko Vprašajte nutricionistko

Mojca Koman

Mojca Koman

Mojca Koman je univ. dipl. inž. živ. tehnologije. Je članica Strokovnega združenja nutricionistov in dietetikov ter Slovenskega prehranskega društva. Ukvarja se s svetovanjem in predavanjem o prehrani, pisanjem člankov za revije, časopise, spletne strani ter piše knjige o prehrani ter pripravi hrane na praktičen način. Kuha vsak dan. Je mama petih otrok.

O rižu in rižoti

O rižu in rižoti

Tuesday - 30.05.2017

Je še kje kakšno živilo, ki kuharjem dela več sivih las, kakor riž? Koliko ga vendar skuhati na osebo? Ga moramo oplakniti, postekleniti, mešati med kuhanjem ali ne? Kateri riž sploh je primeren za rižoto? Kaj navsezadnje je rižota?

Andreja Čampa Širca

Andreja Čampa Širca

Andreja Širca Čampa je po izobrazbi univ. dipl. inž. živ. tehnologije in klinični dietetik. Je avtorica in soavtorica številnih strokovnih del. S svojim strokovnim znanjem aktivno sodeluje v različnih delovnih skupinah pri Ministrstvu za zdravje. Je habilitrirana kot zunanja strokovna sodelavka na Fakulteti za vede o zdravju v Izoli.

»Super živila 2«

»Super živila 2«

Wednesday - 05.04.2017

Pri zmanjševanju dejavnikov tveganja za nastanek civilizacijskih bolezni je pomembna preventiva, ki se prične v zgodnjem otroštvu. V preventivi ima prehrana in z njo pestrost medsebojnega kombiniranja posameznih živil pomembno vlogo, ki pa se je, dokler ni prepozno, žal premalo zavedamo.

Nutricionistki odgovarjata

Mojca Koman

Mojca Koman

Andreja Čampa Širca

Andreja Čampa Širca

Preberite tudi

O rižu in rižoti

O rižu in rižoti Mojca Koman

Je še kje kakšno živilo, ki kuharjem dela več sivih las, kakor riž? Koliko ga vendar skuhati na osebo? Ga moramo oplakniti, postekleniti, mešati med kuhanjem ali ne? Kateri riž sploh je primeren za rižoto? Kaj navsezadnje je rižota?

Kako olupimo trdo kuhano jajce?

Kako olupimo trdo kuhano jajce? Mojca Koman

Že mogoče, da je zadeva povsem nepomembna, kadar imamo v igri največ dve jajci za solato in še ti bomo narezali na koščke. Ko pa je jajc več in ideja v tem, da dobimo jajce kot se šika, se pravi lepe oblike … ej, takrat se zlahka zaplete.

»Super živila 2«

»Super živila 2« Andreja Čampa Širca

Pri zmanjševanju dejavnikov tveganja za nastanek civilizacijskih bolezni je pomembna preventiva, ki se prične v zgodnjem otroštvu. V preventivi ima prehrana in z njo pestrost medsebojnega kombiniranja posameznih živil pomembno vlogo, ki pa se je, dokler ni prepozno, žal premalo zavedamo.

Barvito za več zdravja

Barvito za več zdravja Mojca Koman

Le kdo si še upa oporekati, da ne živimo v onesnaženem okolju, popijemo preveč kave in preradi pojemo slastno porcijo pravkar ocvrtega pomfrija, da ne omenjam svinjskih rebrc z žara, tistih najbolj hrustljavo zapečenih, čeprav že vsi vrabci čivkajo, da to ni zdravo. Razstrupljevati se je torej nujno, če želimo živeti dlje.

Hrana, ki pogreje

Hrana, ki pogreje Mojca Koman

Zima je čudovit letni čas, ko se na prostem lahko predajamo sneženim radostim. Naj smučamo, drsamo, se kepamo ali delamo snežake, toplo oblečeni in migajoči nam mraz vsaj za kakšno urico ne pride do živega. Mehke kape in debeli puloverji nam pomagajo ogreti kožo, normalno telesno temperaturo pa ohranjamo tudi s presnovo v telesu. Iz hrane. Krepke.

Čaji v času prehlada

Čaji v času prehlada Andreja Čampa Širca

Ob misli na prehlad, kašelj in nasploh slabo počutje najprej pomislimo na dober, topel zeliščni čaj. Ta misel ni neupravičena, saj mnoga zelišča lajšajo težave, povezane s prehladi in gripami. Pozitivne učinke zdravilnih zelišč lahko pripišemo eteričnim oljem, ki jih vsebujejo.

Dišeči medenjaki za konec leta

Dišeči medenjaki za konec leta Mojca Koman

Dišeče, dišeče in še enkrat dišeče. To je kuharska zapoved ob koncu leta. Če je drugod bleščava lučk in zvoki kraguljčkastih melodij, je v kulinaričnem smislu to čas sladkobnih vonjav. Pretežno medenih.

Pospravljen hladilnik

Pospravljen hladilnik Mojca Koman

Hladilnik je osnoven kos opreme sodobne kuhinje. Je shramba občutljivih in hitro pokvarljivih živil. Če želimo vsa ta živila ohraniti za kaj več kot le nekaj ur, mora v hladilniku vladati red.

Krompir & co.

Krompir & co. Mojca Koman

Sladki krompir, ki mu s tujko pravimo batata, je gomolj rastline Ipomoea batatas. Rastlino, ki izhaja iz Južne Amerike, uvrščamo med slakovke, kjer je tudi vsem vrtičkarjem znan nadležni plevel brez uporabne vrednosti. Na srečo ima batata užitne gomolje, za nameček tudi prikupne cvetove in lepe liste, da jo v zadnjem času pogosto videvamo v balkonskih koristih sodobnejših zasaditev.

Kako ob koncu sezone porabiti nezrele paradižnike?

Kako ob koncu sezone porabiti nezrele paradižnike? Mojca Koman

Konec avgusta ali začetek septembra je čas, ko pobiramo zadnje zrele rdeče paradižnike z vrta in v negotovosti pogledujemo še k številnim nezrelim zelenim, ki v pojemajoči svetlobi jeseni gotovo ne bodo dozoreli. Vendar tudi te lahko spretno porabimo.

Uporaba prepečenca v kuhinji

Uporaba prepečenca v kuhinji Mojca Koman

Že res, da je odlična hrana po črevesnih težavah, pa vendar je prepečenec odličen tudi drugače. Poglejmo, kako.

Priprava ozimnice – iz vrta v kozarce

Priprava ozimnice – iz vrta v kozarce Mojca Koman

Jesenski pridelki so nagrada za dobro opravljeno delo, ki smo ga zastavili spomladi na svojem vrtičku. Izkoristimo jih zdaj, saj z njimi okrepimo svoj organizem, shranimo in predelamo pa le tiste, ki smo ji predelali ali nabrali v presežku.

Eksotično sadje na domači mizi

Eksotično sadje na domači mizi Mojca Koman

Ali sodite med tiste, ki si ne upajo kupiti ananasa, ker ne vedo, kako ga razrezati? Ste v dvomih glede pešk granatnega jabolka? In kako vendar odpreti kokosov oreh? Nekateri se še spomnijo, kako je bila banana ali pomaranča nekaj desetletij nazaj resno eksotično sadje, danes bi temu že težko rekli eksotika.

Premagajmo počitniški dolgčas

Premagajmo počitniški dolgčas Mojca Koman

Če povprašate svoje šolarje, kako si predstavljajo svoj počitniški dan, ko so sami doma in starši v službi, bodo najverjetneje povedali kaj o igranju računalniških igric, gledanju TV programa, branju kriminalk. Poiščimo možnosti, da naši šolarji zanimivo, varno, prijetno in doživljajev polno izkoristijo svoj prosti počitniški čas.

Osvežilne ideje

Osvežilne ideje Mojca Koman

Bi želeli nekaj osvežilnega, eno »malenkost«, da bi ukrotili lakoto do pozne večerje? Iščete idejo za lahko pogostitev gostov na vrtu na nedeljsko popoldne, ob posedanju pod senčko drevesa, nekaj lahkega torej, hitro pripravljenega in sočno slastnega? Kup idej …

LCHF dieta

LCHF dieta Andreja Čampa Širca

LCHF ali v prevodu nizko ogljikohidratna visoko maščobna dieta je v zadnjem času precej popularna dieta. Kaj se skriva za tem izrazom, kakšni so njeni učinki na naše telo in zdravje, si lahko preberete v nadaljevanju.

Sladila z in brez kalorične vrednosti – naravna ali umetna

Sladila z in brez kalorične vrednosti – naravna ali umetna Andreja Čampa Širca

Ste vedeli, da je edini okus, ki ga dojenček prinese na svet, okus za sladko? Vsi ostali okusi so pridobljeni oziroma priučeni. Zato najnovejše smernice za uvajanje dopolnilne prehrane pri dojenčkih svetujejo najprej uvajanje nevtralnih živil – zelenjave, žitaric, mesa in maščob. Šele nato pride na vrsto uvajanje sadja.

Kako skuhamo najboljšo polento?

Kako skuhamo najboljšo polento? Mojca Koman

Možnosti uporabe polente v kuhinji je res veliko. A pri vseh najprej potrebujemo dobro in okusno polento, skuhati takšno pa ni mačji kašelj.

Hren je zanimiva in zdrava zelenjava

Hren je zanimiva in zdrava zelenjava Mojca Koman

Velikonočna košarica jedil ni popolna, če šunki, pirhom in potici ne dela družbe še hren. Le zakaj? Ima kakšen pomen in kako je hren še uporaben?

Čokoladne slaščice

Čokoladne slaščice Mojca Koman

Kakav v prahu iz semen kakavovca, sladkor, dišave in velika kopica slaščičarskih veščin so potrebni, da se lahko sladkamo z mamljivo čokolado. Da ta v privlačnem ovitku ni le sladkorna tablica, poskrbi prijetna aroma kakava. Ravno tista, ki jo čokoljubci tako cenimo.

Naj bo sladko in čokoladno

Naj bo sladko in čokoladno Mojca Koman

Navadni krhki piškoti postanejo v hipu nekaj posebnega in bolj zaželeni, če jih okrasimo s čokolado. Prav tako je čokolada odlična sestavina krem tort, zamešana v testo za obogatitev biskvitov in peciv ali – preprosto – kot vezava za slaščice, ki jih ne kuhamo. Preverite, kje vse še lahko uporabimo nepogrešljivo čokolado.

Žita za zajtrk vsak dan v tednu

Žita za zajtrk vsak dan v tednu Mojca Koman

Žita predstavljajo osnovo zdravega zajtrka. Pa ne le kot polnovreden kruh, v zajtrk jih lahko vključimo tudi v obliki žitnih kaš in kosmičev vseh sort.

Poletne slaščice

Poletne slaščice Mojca Koman

Polulana Zofka in sončno vroči Medard sta za letos kar pravilno napovedala vroče poletje in le kdo bi v takem pekel pregrešna peciva vseh sort. Potrebujete idejo za kaj drugega – sladkega?

Prehrana v vročih poletnih dneh

Prehrana v vročih poletnih dneh Andreja Čampa Širca

Poletje in z njim čas dopustov ter visokih temperatur je tu. Naša prehrana se spreminja tudi skozi letne čase, zato vam ponujamo nekaj predlogov za lahke osvežilne poletne obroke.

Le kakšna bi bila pot brez priboljškov?

Le kakšna bi bila pot brez priboljškov? Mojca Koman

Najbrž bolj klavrna, bi rekli otroci, ki potujejo z nami. Zanje cilj ni vrh s prelepim razgledom, kaj šele jota iz planinske koče, ampak le sladkarije iz nahrbtnika, pogosto že za prvim ovinkom. Preberite nekaj koristnih nasvetov iz prve roke za take primere.

Na izlet z vlakom/</br>avtobusom

Na izlet z vlakom/
avtobusom
Mojca Koman

Kadar se nam obeta zanimiv izlet z avtobusom ali vlakom, si popotno malico pripravimo ne preveč energetsko bogato, saj bomo večino časa preživeli sedeče. Potrebujemo pa veliko osvežilne pijače, saj izgubljamo vodo še zaradi delovanja klimatske naprave.

Spanje in vpliv prehrane nanj

Spanje in vpliv prehrane nanj Andreja Čampa Širca

K počitku ne smemo leči ne presiti in tudi ne lačni. Preverite, katera živila je priporočljivo zaužiti kot zadnji, večerni obrok, da bo spanec prijeten in se bomo zjutraj zbudili spočiti in polni energije.

Žita in stročnice

Žita in stročnice Andreja Čampa Širca

Stročnice in žita so odlična izbira za obogatitev tradicionalnih slovenskih jedi kot tudi dobrot iz sodobne kuhinje. Tako kamut kot tudi rjava leča in čičerika imajo številne pozitivne učinke na naše telo, med drugim vsebujejo veliko vlaknin in tako ugodno vplivajo na našo prebavo.

Jajca v prehrani – da ali ne

Jajca v prehrani – da ali ne Mojca Koman

Jajce spada med visoko vredna hranilna živila, pri pripravi hrane pa je odlično vezivo, s katerim povežemo sestavine med seboj v enotno zmes in obrok prehransko obogatimo. Lahko se jim izognemo in uporabimo moko, vendar je moka pri tem zgolj lepilo.

»Super živila« za zdravje ali 650 g sadja in zelenjave na dan

»Super živila« za zdravje ali 650 g sadja in zelenjave na dan Andreja Čampa Širca

Pri zmanjševanju dejavnikov tveganja za nastanek t.i. »civilizacijskih« bolezni ali bolezni preobilja ima preventiva pomembno mesto in z njo tudi prehrana. Določena živila imajo tako preventivne lastnosti na naš obrambni sistem – to so torej naša »super živila«.

6 korakov do hitro pripravljene pustne zabave

6 korakov do hitro pripravljene pustne zabave Mojca Koman

Pripravljate razigrano zabavo za večjo družbo maškar, pa ne veste, kaj dobrega in okusnega bi jim ponudili? Tukaj dobite prave rešitve za hitro pripravljeno in poceni pustno pogostitev.

Vitamini B v prehrani

Vitamini B v prehrani Andreja Čampa Širca

Vitamini so skupina kemično različnih snovi, ki jih telo nujno potrebuje za normalno delovanje, predvsem številnih encimskih reakcij v celicah. Ker jih človeški organizem ni sposoben sintetizirati, jih moramo v končni obliki ali kot provitamine dobiti s hrano. Preverite, v kateri hrani najdemo vitamine skupine B.

Umetnost kuhanja testenin

Umetnost kuhanja testenin Mojca Koman

Mojca Koman predstavlja preprosta, vendar osnovna pravila za odlične testenine, da bodo zares okusne in prvovrstne za vsakodnevno doživetje okusov.

Jesen in zima – čas gripe in prehladov

Jesen in zima – čas gripe in prehladov Andreja Čampa Širca

V jesensko-zimskem času smo manj odporni. Prav tako se več zadržujemo v zaprtih toplih prostorih, kjer se bakterijske, virusne in druge okužbe med ljudmi lažje širijo. Zato tokrat pišemo o sadju in zelenjavi, ki je bogata z vitaminom C, ki ga ob gripi, takšni ali drugačni, naš organizem potrebuje mnogo več kot sicer.

Nosečnost

Nosečnost Mojca Koman

Ni bolezen, čeprav smo ženske zaradi nje pogosto pri zdravniku. Rešitve za drobne težavice v tem blaženem stanju …

Eko hrana

Eko hrana Mojca Koman

Med potrošniki velja, da imajo ekološki pridelki večjo prehransko vrednost. Imajo več vitaminov, mineralov, encimov in drugih bioaktivnih snovi, kakor drugače pridelani, in nobenih ostankov zaščitnih sredstev. Obsežnih primerjalnih raziskav ni veliko, tiste redke pa vse to potrjujejo.

Ogljikovi hidrati v prehrani

Ogljikovi hidrati v prehrani Andreja Čampa Širca

Ogljikovi hidrati so glavna hranilna snov, ki organizmu zagotavlja energijo. V zdravi uravnoteženi prehrani uživamo živila, bogata z ogljikovimi hidrati, prav v vseh dnevnih obrokih. Prednost dajmo izdelkom iz sestavljenih ogljikovih hidratov, ki so bogatejši s prehranskimi vlakninami.

Varovanje zdravja in pomen prehranskih vlaknin

Varovanje zdravja in pomen prehranskih vlaknin Andreja Čampa Širca

Prehranske vlaknine imajo malo ali nič energijske vrednosti, vendar so za pravilno delovanje naše presnove izrednega pomena. Imajo vrsto pomembnih, deloma zelo različnih funkcij v prebavnem traktu in vplivajo na presnovo, predvsem na njeno hitrost.

Lahka poletna hrana

Lahka poletna hrana Mojca Koman

Čeprav marsikdo meni, da poleti ne potrebujemo toliko hranil kakor pozimi, se moti. Že res, da ne potrebujemo tako energetsko bogatih obrokov, zato toliko bolj hranilno bogate. Poletje je vendar čas sprememb, je čas, ko svojo kožo izpostavljamo sončnim žarkom, ki neusmiljeno slabijo naš obrambni sistem, če ga ne okrepimo.

Pripravimo sladoled

Pripravimo sladoled Mojca Koman

Le kakšno bi bilo poletje brez sladoleda? Najbrž vsaj za otroke bolj klavrno. Seveda ga lahko kupimo v trgovini in seveda ga lahko izberemo s prstom po vitrini sladolednice. Lahko pa ga naredimo sami doma.

Napitki za osvežitev

Napitki za osvežitev Mojca Koman

Vsaj 2 litra tekočine na dan, v poletni vročini pa še kak liter več. A kaj, ko nam voda ne diši več, sladke pijače ne odžejajo, po alkoholu se nam vrti in sploh ni za otroke. Kaj torej piti?

Rdeče češnje rada jem …

Rdeče češnje rada jem … Mojca Koman

Češnje so eden izmed prvih spomladanskih sadežev pri nas in ne preseneča, da nas tako navdušijo. So zapeljive in predvsem zdrave. Preverite zakaj.

Prednosti in slabosti izotoničnih napitkov

Prednosti in slabosti izotoničnih napitkov Andreja Čampa Širca

Telo za svoje dobro delovanje potrebuje tekočino. Med telesno vadbo je zadostna hidracija še posebno pomembna. Pri krajših vadbah zadošča voda, s podaljševanjem in povečevanjem intenzivnosti vadbe pa potrebe po nadomeščanju tekočine, elektrolitov in sladkorjev naraščajo.

Nadležen mrčes

Nadležen mrčes Mojca Koman

Ali obstaja kakšno živilo, ki bi na pikniku odganjalo nadležen mrčes? Žal na to vprašanje nimam pravega odgovora, saj se tudi sama vsako leto spopadam z različnim mrčesom. Najprej so to nič kaj privlačne ličinke pikapolonic, hujša nadloga pa so muhe, v vročem poletju pa komarji, ose in sršeni.

Zakaj je avokado tako dober, če je masten?

Zakaj je avokado tako dober, če je masten? Mojca Koman

Niso vse maščobe škodljive, nekatere izmed njih so nasprotno zelo koristne. Avokado denimo vsebuje pretežno večkrat nenasičene maščobne kisline, v večjih količinah predvsem linolno kislino, ki jo pogovorno poimenujemo z izrazom omega 6.

Kako skuhati pirhe, da ne počijo in pozelenijo?

Kako skuhati pirhe, da ne počijo in pozelenijo? Mojca Koman

Trdo kuhana jajca najlepše skuhamo tako, da jih previdno položimo v lonec z mrzlo vodo in pristavimo. Ko voda zavre, jih kuhamo 8–10 minut. Ko so jajca kuhana, jih takoj potopimo v mrzlo vodo ali ohladimo pod tekočo mrzlo vodo.

Z zdravim načinom življenja nad povišan holesterol

Z zdravim načinom življenja nad povišan holesterol Andreja Čampa Širca

Bolezni srca in ožilja so v Sloveniji na prvem mestu med kroničnimi nenalezljivimi boleznimi in predstavljajo 40 % celotne umrljivosti prebivalstva. Z ustrezno prehrano in telesno aktivnostjo lahko vplivamo na povišano raven holesterola in tako zmanjšamo možnost tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni.

Tedenski jedilnik: Manj holesterola, več okusa

Tedenski jedilnik: Manj holesterola, več okusa Andreja Čampa Širca

Številnim ljudem se ob informaciji, da imajo povišan holesterol, podre svet. Nič več jajčk za zajtrk, okusne pečenke, z ocvirki zabeljenega regrata in praženega krompirja. Zdi se, da bo jedilnik od sedaj naprej sestavljen samo še iz raznih kaš in kosmičev, pustega mesa in na pari kuhane zelenjave brez okusa. Pa ni tako hudo!

Kaj pa, če bi jih ocvrli kar doma?

Kaj pa, če bi jih ocvrli kar doma? Mojca Koman

Prav nič se ne more primerjati z občutkom, ko vsa hiša zadiši po sladkem, še lasje in obleka se navzamejo pristnega pustnega vonja. Za nameček so res najboljši krofi le pravkar ocvrti, sveži, še topli, da se v ustih kar stopijo. Pri cvrtju krofov in drugih kvašenih pustnih dobrot velja nekaj pravil, ki olajšajo delo in vplivajo na zdravje. Poglejmo, na kaj moramo biti pri delu pozorni.

Čokolada

Čokolada Andreja Čampa Širca

Okus čokolade je eden najbolj priljubljenih okusov v Severni Ameriki in Evropi, mnogi se ji ne morejo upreti, zato je prav, da o njej vemo nekaj dejstev.

Kako s hrano zanetiti ljubezen?

Kako s hrano zanetiti ljubezen? Mojca Koman

Ostrige, šparglji, jagode in čokolada so najbolj znani afrodiziaki. Poznamo še številne druge, niti ne le živila, in z vsemi upamo vplivati na (bodočega) partnerja ali partnerico. Pa je res kaj na tem?

Valentinovo in čokolada – afrodiziak ali ne?

Valentinovo in čokolada – afrodiziak ali ne? Andreja Čampa Širca

Valentinovo ali praznik svetega Valentina se praznuje 14. februarja in je tradicionalni dan, ko si v nekaterih kulturah zaljubljenci izkazujejo ljubezen – največkrat s pošiljanjem voščilnic in izmenjavo daril. Praznik svetega Valentina se je sprva praznoval kot rimskokatoliški dan posta v čast svetemu Valentinu. Današnji pomen je dobil šele po visokem srednjem veku, ko se je razvila zamisel o romantični ljubezni.

Celiakija – ko telo ne prenese glutena

Celiakija – ko telo ne prenese glutena Andreja Čampa Širca

Celiakija je v zadnjem času ena pogostejših črevesnih bolezni otrok in odraslih. Če je nediagnosticiramo in ne zdravimo, prinaša vrsto težav – sprva blažje, kot so napenjanje in vetrovi, kasneje pa tudi resnejše – anemijo zaradi pomanjkanje železa, razdražljivost in splošno utrujenost.

Ah, ti nesrečni prazniki

Ah, ti nesrečni prazniki Mojca Koman

Za božič naj bo miza tako obložena, da niti kozarca ni kam postaviti – tako nekako gre slovenska navada, ki se je marsikatera gospodinja še vedno striktno drži. Navada izhaja iz časov, ko so ljudje druge dni bolj malo jedli, včasih celo stradali, za praznik pa so si privoščili pač največ in najboljše, kar so premogli.

Okrepimo imunski sistem

Okrepimo imunski sistem Andreja Čampa Širca

Imunski sistem sestavlja preko 100 milijonov imunskih celic (limfociti, makrofagi, nevtrofilci, spominski limfociti …). Njegovo delovanje je zapleteno, vendar je njegova strategija preprosta: sovražnika mora najprej prepoznati, nato aktivirati obrambne celice in ga končno napasti ter premagati. Imunskega sistema ne čutimo, občutimo le posledice njegovega neuspešnega delovanja.

Začimbe in zelišča

Začimbe in zelišča Andreja Čampa Širca

Začimbe so lahko na voljo sveže ali sušene, cele ali zmlete. V osnovi z dodatkom začimbe jed aromatiziramo, obarvamo ali konzerviramo. Včasih pa z njo lahko prekrijemo druge arome in okuse. Začimbe ločimo od zelišč, ki so listnati deli zelenih rastlin, ki jih prav tako lahko uporabljamo za izboljšanje arome jedi ali njeno okrasitev.

Zdravo prehranjevanje izven doma

Zdravo prehranjevanje izven doma Mojca Koman

Iskren premislek hitro izda, da pojemo kar nekaj hrane, pripravljene izven meja domače kuhinje in nemalokrat se zalotimo, da pač jemo, ker je dobro ali ker smo lačni in moramo nekaj pojesti in ne zato, da bi s hrano ohranjali zdravje. Svoj gastronomski okus pa si gradimo s pokušanjem zanimivih, novih jedi.

Vino in športniki

Vino in športniki Andreja Čampa Širca

Jesen je čas, ko se končuje sezona zunanjih športov in čas priprav na zimske športe. Tisti najvztrajnejši se ne pustijo motiti in tudi v zimskem času kolesarijo in tečejo zunaj. Poleg tega pa je novembru martinovo, čas ko iz mošta nastane vino. Ali je vino (in nasploh alkoholne pijače) primerno za športnike?

Vino je (lahko) zdravilo

Vino je (lahko) zdravilo Mojca Koman

Je vino res zdravilo, zakaj in kdaj koristi ter kdaj ne? Skrajni čas je za resen pomenek o vinu v prehrani.

Stročnice  v prehrani

Stročnice v prehrani Andreja Čampa Širca

Stročnice so izredno bogat vir kvalitetnih beljakovin rastlinskega izvora, ki jih v vsakodnevni prehrani potrebujemo enako kot beljakovine živalskega izvora.

Privoščite si buče!

Privoščite si buče! Mojca Koman

Če sodite v skupino ljudi, ki meni, da so buče le za prašiče, bo tale nasvet kot naročen: buče so v tem letnem času odlična zakladnica hranil in bilo bi škoda, če jih ne bi izkoristili.

Kako praznovati otroški rojstni dan?

Kako praznovati otroški rojstni dan? Mojca Koman

Določiti pravi datum, napisati vabila, poskrbeti za pogostitev in navsezadnje poskrbeti za preganjanje otroškega dolgočasja – to so naloge staršev pri pripravi praznovanja za svojega otroka.

Zamrznjena hrana in hranilna vrednost

Zamrznjena hrana in hranilna vrednost Andreja Čampa Širca

Sodoben način življenja, ki ga oblikujejo hitrost, pomanjkanje časa, podaljšan delavnik in oddaljenost ter vedno bolj cenovna nedostopnost lokalno pridelane hrane na eni strani in časovna stiska …

Do zdravega kosila v pičle pol ure?

Do zdravega kosila v pičle pol ure? Mojca Koman

Ko pozno popoldne lačni končno prispemo domov, je naša prva želja, da bi obrok skuhali hitro. Ideja, da bi že med potjo na dom naročili pico, je sicer vabljiva, vendar ne za vsak dan …

Prigrizki pred televizorjem

Prigrizki pred televizorjem Mojca Koman

Daljši večeri nas prikujejo pred TV sprejemnike in nemalokrat se zalotimo, da ob ogledu filma ves čas nekaj grizljamo: čips, slane prestice, pa še malo kikirikija in sem ter tja kak piškot, da je mera polna.

Zamrznjena hrana

Zamrznjena hrana Andreja Čampa Širca

Po pravilniku so hitro zamrznjena živila tista živila, ki so bila zamrznjena s postopkom hitrega zamrzovanja, s katerim je območje največje kristalizacije prekoračeno čim hitreje in je bila v celotnem izdelku dosežena …

Kaše v prehrani

Kaše v prehrani Andreja Čampa Širca

Žitne kaše imajo pomembno mesto v zdravi uravnoteženi prehrani že zaradi načela pestrosti v izboru živil, še bolj pa zaradi prehransko fizioloških prednosti, ki jih imajo pri oskrbi organizma z glukozo.

Naše znamke

Žito+

Kruh

Žito je že več kot pol stoletja sinonim za okusen, svež kruh, pekovsko pecivo in druge pekovske in slaščičarske izdelke.

Zamrznjene dobrote

Zamrznjene dobrote so popestritev jedilnika za vse, ki kljub pomanjkanju časa prisegajo na okusne, polnovredne obroke.

 

Zlato polje+

Riži, testenine, kaše, kosmiči, zdrobi in žita za zajtrk… Zlato polje je sinonim za sodobno kuhinjo.

Maestro+

Že desetletja so začimbe, dišavnice, začimbne mešanice in dodatki jedem Maestro navdih za ustvarjanje v kuhinji.

Natura+

Žita, kaše, kosmiči, moke, stročnice in izdelke iz soje v veliki meri pridelujejo domači pridelovalci.

Gorenjka+

Polna vsega dobrega nas čokolada Gorenjka razvaja že več kot 90 let. Za sladko razvajanje ali izvirno darilo.

1001 cvet+

Zeliščne, sadne in prave čaje 1001 CVET poznajo in uporabljajo vsa slovenska gospodinjstva.

Šumi+

Šumi v svoji 135-letni sladki zgodovini ponuja širok izbor pravih slastnih mojstrovin.