Nutricionistki svetujeta Natisni stran Natisni stran Nazaj na Onkraj lonca Nazaj na Nasvete

Mojca Koman
Torek - 30.05.2017Mojca Koman

O rižu in rižoti

O rižu in rižoti

Nekatere jedi pa vseeno zahtevajo točno določeno vrsto (sorto) riža.

Riža za glavno jed ali rižoto vzamemo 80–100 g, za prilogo 50 g, za toplo predjed pa 60 g. Morda se komu zdijo količine majhne, ampak riža vendar ne jemo nikoli samega.

Prehransko in energetsko riž obogatijo dodatki (meso, ribe, zelenjava), ki povečajo kalorično vrednost obroka in nas dodatno nasitijo.

Rižota je kremasta jed iz riža z več škroba. Prava rižota mora biti sočna, kar pomeni, da riževa zrna obdaja škrobnata omaka, zaradi katere se rižki obdržijo na vilicah in ne popadajo z njih, ko grižljaj nesemo v usta.

Je še kje kakšno živilo, ki kuharjem dela več sivih las, kakor riž? Koliko ga vendar skuhati na osebo? Ga moramo oplakniti, postekleniti, mešati med kuhanjem ali ne? Kateri riž sploh je primeren za rižoto? Kaj navsezadnje je rižota?

Barva in oblika

Poznamo več vrst riža, ki se med seboj razlikujejo po obliki, velikosti in po načinu obdelave riževih zrn, ki je v tesni povezavi s hranilno sestavo. Na splošno ni narobe, če jih med seboj zamenjujemo, nekatere jedi pa vseeno zahtevajo točno določeno vrsto (sorto) riža. Po velikosti in obliki delimo riž na dolgozrnati riž ter na srednjezrnati in kratkozrnati (okroglozrnati) riž. Zadnja dva sta si po uporabi podobna, saj vsebujeta več škroba in se zato zrna pri kuhanju zlepijo. Omenjeno lastnost s pridom izrabimo pri pripravi sladic, polpet in italijanskih kremastih rižot. Če tega ne želimo, izberemo riž z manj škroba, denimo dolgozrnati, in po posebnem postopku obdelan parboiled riž, in zrna pred kuhanjem, včasih tudi po kuhanju, večkrat oplaknemo ter vodo odcedimo. Za to je najprimernejši način, ko riž skuhamo posebej v večji količini vode, jo zatem odlijemo in riž nazadnje zmešamo z omako.

Kuhanje riža

Riž lahko skuhamo na številne načine. Lahko ga kuhamo v večji količini vode, ki jo zatem odlijemo, kuhamo v sopari ali v posebnih košarah, kakor Azijci. Po nekaterih receptih riž v loncu zalijemo z vodo in pustimo kuhati brez mešanja, po drugih riž pogosto mešamo in postopno dodajamo vodo. Lahko ga »kuhamo« v pečici ali na štedilniku v ekonom loncu. Včasih je težko izbrati pravi način.

Količine riža na osebo?

Normativi za kuharje na osebo so znani: riža za glavno jed ali rižoto vzamemo 80–100 g, za prilogo 50 g, za toplo predjed pa 60 g. Morda se komu zdijo količine majhne, ampak riža vendar ne jemo nikoli samega. Navadno ga v obroku spremlja vsaj solata, ob koncu tedna potem še sladica, prehransko in energetsko pa obogatijo dodatki (meso, ribe, zelenjava), ki povečajo kalorično vrednost obroka in nas dodatno nasitijo.

Rižota je ….?

Rižoto so izumili Italijani, pravijo ji risotto in ta izraz povzemamo povsod po svetu. Rižota je kremasta jed iz riža z več škroba. Prava rižota mora biti sočna, kar pomeni, da riževa zrna obdaja škrobnata omaka, zaradi katere se rižki obdržijo na vilicah in ne popadajo z njih, ko grižljaj nesemo v usta. Nekateri so mnenja, da to dosežemo z vsakim rižem, če ga le dovolj dolgo kuhamo, kar je povsem napačno prepričanje. V takšnem primeru dobimo le razkuhan riž, eno veliko škrobnato gmoto, podobno tudi, če pogrevamo riž ali rižote ne postrežemo takoj. Kuhana riževa zrna v rižoti morajo biti na zunaj zmehčana in v sredici še vedno nekoliko čvrsta, torej al dente, kakor testenine. To dosežemo le s pravo sorto riža in s pravim načinom kuhanja, kar pomeni s postopnim prilivanjem manjše količine tekočine, takoj zatem, ko prejšnja izpari, in s pogostim mešanjem. Pri kuhanju rižote moramo biti zato ves čas ob štedilniku in spremljati kuho ter ustrezno ukrepati. Izkušnje pri tem, seveda, precej pomagajo.

Za rižoto so primerne te sorte riža: arborio, carnaroli, vialone nano, roma, verona itd. Vseh pri nas niti ni moč dobiti. Basmati ali običajen parboiled riž nikakor ni primeren za rižoto, ampak le za azijsko navdihnjene jedi ali za – preprosto – zelenjavni riž, riž s to in to zelenjavo. Prav tako ni primeren niti vsak okroglozrnati riž niti ne vsak dolgozrnati riž.

Če se vam vse to zdi prezapleteno, pa izberite …

Proizvajalci so nam priskočili na pomoč. V trgovinah je moč najti zavitke riža, ki so jih poimenovali osnova za rižoto. Posebno obdelana parboiled riževa zrna so pomešana s sirom v prahu ali s paradižnikovim koncentratom, soljo in začimbami. Kar potrebujemo, je le nekaj skodelic vroče vode in 10 minut kuhanja brez posebne muke. Tako pripravljen riž postane okusna jed že sam po sebi, z nekaj dodatki po navdihu pa vrhunska rižota, ob kateri si bodo vsi oblizovali prste. Prepričana sem, da bodo takšne pomoči veseli vsi malo manj izkušeni kuharji in kuharice, potem starostniki z manj moči v rokah in nogah, tudi vsi mladostniki na svojih prvih kuharskih poteh. Da ne omenjam vseh, ki vsaj enkrat na leto poskušamo ustvarjalno kuhati v improvizirani kuhinji pred šotorom na malem plinskem gorilniku, se trudimo ugnati veter in obenem na hitro skuhati večerjo za vso družino. Zelo uporabno.

Še vedno »bosi«?

Poln hladilnik in police v shrambi osnovnih sestavin, mi pa povsem brez ideje, kaj dobrega naj skuhamo za svojo družino ob koncu dneva. V takem trenutku priskočijo na pomoč recepti iz knjig, marsikdaj pa tudi recepti z embalaže. Pri zgoraj omenjenih zavitkih osnove za rižoto je prav prikupen recept za rižoto z lignji na rdeče in za rižoto ala carbonara pri sirovi osnovi. Prvi jedi dodamo le skledo zeljne solate, pri drugi pa prihranjene beljake poširamo in jih narezane na koščke dodamo zeleni solati. Za bolj praznični obed pa iz njih naredimo snežene kepe v vanilijevi omaki. Bo idej za prvo silo dovolj?

Preberite tudi:

 

Preberite tudi

Kako olupimo trdo kuhano jajce?

Kako olupimo trdo kuhano jajce? Mojca Koman

Že mogoče, da je zadeva povsem nepomembna, kadar imamo v igri največ dve jajci za solato in še ti bomo narezali na koščke. Ko pa je jajc več in ideja v tem, da dobimo jajce kot se šika, se pravi lepe oblike … ej, takrat se zlahka zaplete.

Barvito za več zdravja

Barvito za več zdravja Mojca Koman

Le kdo si še upa oporekati, da ne živimo v onesnaženem okolju, popijemo preveč kave in preradi pojemo slastno porcijo pravkar ocvrtega pomfrija, da ne omenjam svinjskih rebrc z žara, tistih najbolj hrustljavo zapečenih, čeprav že vsi vrabci čivkajo, da to ni zdravo. Razstrupljevati se je torej nujno, če želimo živeti dlje.

Hrana, ki pogreje

Hrana, ki pogreje Mojca Koman

Zima je čudovit letni čas, ko se na prostem lahko predajamo sneženim radostim. Naj smučamo, drsamo, se kepamo ali delamo snežake, toplo oblečeni in migajoči nam mraz vsaj za kakšno urico ne pride do živega. Mehke kape in debeli puloverji nam pomagajo ogreti kožo, normalno telesno temperaturo pa ohranjamo tudi s presnovo v telesu. Iz hrane. Krepke.

Dišeči medenjaki za konec leta

Dišeči medenjaki za konec leta Mojca Koman

Dišeče, dišeče in še enkrat dišeče. To je kuharska zapoved ob koncu leta. Če je drugod bleščava lučk in zvoki kraguljčkastih melodij, je v kulinaričnem smislu to čas sladkobnih vonjav. Pretežno medenih.

Pospravljen hladilnik

Pospravljen hladilnik Mojca Koman

Hladilnik je osnoven kos opreme sodobne kuhinje. Je shramba občutljivih in hitro pokvarljivih živil. Če želimo vsa ta živila ohraniti za kaj več kot le nekaj ur, mora v hladilniku vladati red.

Krompir & co.

Krompir & co. Mojca Koman

Sladki krompir, ki mu s tujko pravimo batata, je gomolj rastline Ipomoea batatas. Rastlino, ki izhaja iz Južne Amerike, uvrščamo med slakovke, kjer je tudi vsem vrtičkarjem znan nadležni plevel brez uporabne vrednosti. Na srečo ima batata užitne gomolje, za nameček tudi prikupne cvetove in lepe liste, da jo v zadnjem času pogosto videvamo v balkonskih koristih sodobnejših zasaditev.

Kako ob koncu sezone porabiti nezrele paradižnike?

Kako ob koncu sezone porabiti nezrele paradižnike? Mojca Koman

Konec avgusta ali začetek septembra je čas, ko pobiramo zadnje zrele rdeče paradižnike z vrta in v negotovosti pogledujemo še k številnim nezrelim zelenim, ki v pojemajoči svetlobi jeseni gotovo ne bodo dozoreli. Vendar tudi te lahko spretno porabimo.

Uporaba prepečenca v kuhinji

Uporaba prepečenca v kuhinji Mojca Koman

Že res, da je odlična hrana po črevesnih težavah, pa vendar je prepečenec odličen tudi drugače. Poglejmo, kako.

Priprava ozimnice – iz vrta v kozarce

Priprava ozimnice – iz vrta v kozarce Mojca Koman

Jesenski pridelki so nagrada za dobro opravljeno delo, ki smo ga zastavili spomladi na svojem vrtičku. Izkoristimo jih zdaj, saj z njimi okrepimo svoj organizem, shranimo in predelamo pa le tiste, ki smo ji predelali ali nabrali v presežku.

Eksotično sadje na domači mizi

Eksotično sadje na domači mizi Mojca Koman

Ali sodite med tiste, ki si ne upajo kupiti ananasa, ker ne vedo, kako ga razrezati? Ste v dvomih glede pešk granatnega jabolka? In kako vendar odpreti kokosov oreh? Nekateri se še spomnijo, kako je bila banana ali pomaranča nekaj desetletij nazaj resno eksotično sadje, danes bi temu že težko rekli eksotika.

Premagajmo počitniški dolgčas

Premagajmo počitniški dolgčas Mojca Koman

Če povprašate svoje šolarje, kako si predstavljajo svoj počitniški dan, ko so sami doma in starši v službi, bodo najverjetneje povedali kaj o igranju računalniških igric, gledanju TV programa, branju kriminalk. Poiščimo možnosti, da naši šolarji zanimivo, varno, prijetno in doživljajev polno izkoristijo svoj prosti počitniški čas.

Osvežilne ideje

Osvežilne ideje Mojca Koman

Bi želeli nekaj osvežilnega, eno »malenkost«, da bi ukrotili lakoto do pozne večerje? Iščete idejo za lahko pogostitev gostov na vrtu na nedeljsko popoldne, ob posedanju pod senčko drevesa, nekaj lahkega torej, hitro pripravljenega in sočno slastnega? Kup idej …

Kako skuhamo najboljšo polento?

Kako skuhamo najboljšo polento? Mojca Koman

Možnosti uporabe polente v kuhinji je res veliko. A pri vseh najprej potrebujemo dobro in okusno polento, skuhati takšno pa ni mačji kašelj.

Hren je zanimiva in zdrava zelenjava

Hren je zanimiva in zdrava zelenjava Mojca Koman

Velikonočna košarica jedil ni popolna, če šunki, pirhom in potici ne dela družbe še hren. Le zakaj? Ima kakšen pomen in kako je hren še uporaben?

Čokoladne slaščice

Čokoladne slaščice Mojca Koman

Kakav v prahu iz semen kakavovca, sladkor, dišave in velika kopica slaščičarskih veščin so potrebni, da se lahko sladkamo z mamljivo čokolado. Da ta v privlačnem ovitku ni le sladkorna tablica, poskrbi prijetna aroma kakava. Ravno tista, ki jo čokoljubci tako cenimo.

Naj bo sladko in čokoladno

Naj bo sladko in čokoladno Mojca Koman

Navadni krhki piškoti postanejo v hipu nekaj posebnega in bolj zaželeni, če jih okrasimo s čokolado. Prav tako je čokolada odlična sestavina krem tort, zamešana v testo za obogatitev biskvitov in peciv ali – preprosto – kot vezava za slaščice, ki jih ne kuhamo. Preverite, kje vse še lahko uporabimo nepogrešljivo čokolado.

Žita za zajtrk vsak dan v tednu

Žita za zajtrk vsak dan v tednu Mojca Koman

Žita predstavljajo osnovo zdravega zajtrka. Pa ne le kot polnovreden kruh, v zajtrk jih lahko vključimo tudi v obliki žitnih kaš in kosmičev vseh sort.

Poletne slaščice

Poletne slaščice Mojca Koman

Polulana Zofka in sončno vroči Medard sta za letos kar pravilno napovedala vroče poletje in le kdo bi v takem pekel pregrešna peciva vseh sort. Potrebujete idejo za kaj drugega – sladkega?

Le kakšna bi bila pot brez priboljškov?

Le kakšna bi bila pot brez priboljškov? Mojca Koman

Najbrž bolj klavrna, bi rekli otroci, ki potujejo z nami. Zanje cilj ni vrh s prelepim razgledom, kaj šele jota iz planinske koče, ampak le sladkarije iz nahrbtnika, pogosto že za prvim ovinkom. Preberite nekaj koristnih nasvetov iz prve roke za take primere.

Na izlet z vlakom/</br>avtobusom

Na izlet z vlakom/
avtobusom
Mojca Koman

Kadar se nam obeta zanimiv izlet z avtobusom ali vlakom, si popotno malico pripravimo ne preveč energetsko bogato, saj bomo večino časa preživeli sedeče. Potrebujemo pa veliko osvežilne pijače, saj izgubljamo vodo še zaradi delovanja klimatske naprave.

Jajca v prehrani – da ali ne

Jajca v prehrani – da ali ne Mojca Koman

Jajce spada med visoko vredna hranilna živila, pri pripravi hrane pa je odlično vezivo, s katerim povežemo sestavine med seboj v enotno zmes in obrok prehransko obogatimo. Lahko se jim izognemo in uporabimo moko, vendar je moka pri tem zgolj lepilo.

6 korakov do hitro pripravljene pustne zabave

6 korakov do hitro pripravljene pustne zabave Mojca Koman

Pripravljate razigrano zabavo za večjo družbo maškar, pa ne veste, kaj dobrega in okusnega bi jim ponudili? Tukaj dobite prave rešitve za hitro pripravljeno in poceni pustno pogostitev.

Umetnost kuhanja testenin

Umetnost kuhanja testenin Mojca Koman

Mojca Koman predstavlja preprosta, vendar osnovna pravila za odlične testenine, da bodo zares okusne in prvovrstne za vsakodnevno doživetje okusov.

Nosečnost

Nosečnost Mojca Koman

Ni bolezen, čeprav smo ženske zaradi nje pogosto pri zdravniku. Rešitve za drobne težavice v tem blaženem stanju …

Eko hrana

Eko hrana Mojca Koman

Med potrošniki velja, da imajo ekološki pridelki večjo prehransko vrednost. Imajo več vitaminov, mineralov, encimov in drugih bioaktivnih snovi, kakor drugače pridelani, in nobenih ostankov zaščitnih sredstev. Obsežnih primerjalnih raziskav ni veliko, tiste redke pa vse to potrjujejo.

Lahka poletna hrana

Lahka poletna hrana Mojca Koman

Čeprav marsikdo meni, da poleti ne potrebujemo toliko hranil kakor pozimi, se moti. Že res, da ne potrebujemo tako energetsko bogatih obrokov, zato toliko bolj hranilno bogate. Poletje je vendar čas sprememb, je čas, ko svojo kožo izpostavljamo sončnim žarkom, ki neusmiljeno slabijo naš obrambni sistem, če ga ne okrepimo.

Pripravimo sladoled

Pripravimo sladoled Mojca Koman

Le kakšno bi bilo poletje brez sladoleda? Najbrž vsaj za otroke bolj klavrno. Seveda ga lahko kupimo v trgovini in seveda ga lahko izberemo s prstom po vitrini sladolednice. Lahko pa ga naredimo sami doma.

Napitki za osvežitev

Napitki za osvežitev Mojca Koman

Vsaj 2 litra tekočine na dan, v poletni vročini pa še kak liter več. A kaj, ko nam voda ne diši več, sladke pijače ne odžejajo, po alkoholu se nam vrti in sploh ni za otroke. Kaj torej piti?

Rdeče češnje rada jem …

Rdeče češnje rada jem … Mojca Koman

Češnje so eden izmed prvih spomladanskih sadežev pri nas in ne preseneča, da nas tako navdušijo. So zapeljive in predvsem zdrave. Preverite zakaj.

Nadležen mrčes

Nadležen mrčes Mojca Koman

Ali obstaja kakšno živilo, ki bi na pikniku odganjalo nadležen mrčes? Žal na to vprašanje nimam pravega odgovora, saj se tudi sama vsako leto spopadam z različnim mrčesom. Najprej so to nič kaj privlačne ličinke pikapolonic, hujša nadloga pa so muhe, v vročem poletju pa komarji, ose in sršeni.

Zakaj je avokado tako dober, če je masten?

Zakaj je avokado tako dober, če je masten? Mojca Koman

Niso vse maščobe škodljive, nekatere izmed njih so nasprotno zelo koristne. Avokado denimo vsebuje pretežno večkrat nenasičene maščobne kisline, v večjih količinah predvsem linolno kislino, ki jo pogovorno poimenujemo z izrazom omega 6.

Kako skuhati pirhe, da ne počijo in pozelenijo?

Kako skuhati pirhe, da ne počijo in pozelenijo? Mojca Koman

Trdo kuhana jajca najlepše skuhamo tako, da jih previdno položimo v lonec z mrzlo vodo in pristavimo. Ko voda zavre, jih kuhamo 8–10 minut. Ko so jajca kuhana, jih takoj potopimo v mrzlo vodo ali ohladimo pod tekočo mrzlo vodo.

Kaj pa, če bi jih ocvrli kar doma?

Kaj pa, če bi jih ocvrli kar doma? Mojca Koman

Prav nič se ne more primerjati z občutkom, ko vsa hiša zadiši po sladkem, še lasje in obleka se navzamejo pristnega pustnega vonja. Za nameček so res najboljši krofi le pravkar ocvrti, sveži, še topli, da se v ustih kar stopijo. Pri cvrtju krofov in drugih kvašenih pustnih dobrot velja nekaj pravil, ki olajšajo delo in vplivajo na zdravje. Poglejmo, na kaj moramo biti pri delu pozorni.

Kako s hrano zanetiti ljubezen?

Kako s hrano zanetiti ljubezen? Mojca Koman

Ostrige, šparglji, jagode in čokolada so najbolj znani afrodiziaki. Poznamo še številne druge, niti ne le živila, in z vsemi upamo vplivati na (bodočega) partnerja ali partnerico. Pa je res kaj na tem?

Ah, ti nesrečni prazniki

Ah, ti nesrečni prazniki Mojca Koman

Za božič naj bo miza tako obložena, da niti kozarca ni kam postaviti – tako nekako gre slovenska navada, ki se je marsikatera gospodinja še vedno striktno drži. Navada izhaja iz časov, ko so ljudje druge dni bolj malo jedli, včasih celo stradali, za praznik pa so si privoščili pač največ in najboljše, kar so premogli.

Zdravo prehranjevanje izven doma

Zdravo prehranjevanje izven doma Mojca Koman

Iskren premislek hitro izda, da pojemo kar nekaj hrane, pripravljene izven meja domače kuhinje in nemalokrat se zalotimo, da pač jemo, ker je dobro ali ker smo lačni in moramo nekaj pojesti in ne zato, da bi s hrano ohranjali zdravje. Svoj gastronomski okus pa si gradimo s pokušanjem zanimivih, novih jedi.

Vino je (lahko) zdravilo

Vino je (lahko) zdravilo Mojca Koman

Je vino res zdravilo, zakaj in kdaj koristi ter kdaj ne? Skrajni čas je za resen pomenek o vinu v prehrani.

Privoščite si buče!

Privoščite si buče! Mojca Koman

Če sodite v skupino ljudi, ki meni, da so buče le za prašiče, bo tale nasvet kot naročen: buče so v tem letnem času odlična zakladnica hranil in bilo bi škoda, če jih ne bi izkoristili.

Kako praznovati otroški rojstni dan?

Kako praznovati otroški rojstni dan? Mojca Koman

Določiti pravi datum, napisati vabila, poskrbeti za pogostitev in navsezadnje poskrbeti za preganjanje otroškega dolgočasja – to so naloge staršev pri pripravi praznovanja za svojega otroka.

Do zdravega kosila v pičle pol ure?

Do zdravega kosila v pičle pol ure? Mojca Koman

Ko pozno popoldne lačni končno prispemo domov, je naša prva želja, da bi obrok skuhali hitro. Ideja, da bi že med potjo na dom naročili pico, je sicer vabljiva, vendar ne za vsak dan …

Prigrizki pred televizorjem

Prigrizki pred televizorjem Mojca Koman

Daljši večeri nas prikujejo pred TV sprejemnike in nemalokrat se zalotimo, da ob ogledu filma ves čas nekaj grizljamo: čips, slane prestice, pa še malo kikirikija in sem ter tja kak piškot, da je mera polna.

Naše znamke

Žito+

Kruh

Žito je že več kot pol stoletja sinonim za okusen, svež kruh, pekovsko pecivo in druge pekovske in slaščičarske izdelke.

Zamrznjene dobrote

Zamrznjene dobrote so popestritev jedilnika za vse, ki kljub pomanjkanju časa prisegajo na okusne, polnovredne obroke.

 

Zlato polje+

Riži, testenine, kaše, kosmiči, zdrobi in žita za zajtrk… Zlato polje je sinonim za sodobno kuhinjo.

Maestro+

Že desetletja so začimbe, dišavnice, začimbne mešanice in dodatki jedem Maestro navdih za ustvarjanje v kuhinji.

Natura+

Žita, kaše, kosmiči, moke, stročnice in izdelke iz soje v veliki meri pridelujejo domači pridelovalci.

Gorenjka+

Polna vsega dobrega nas čokolada Gorenjka razvaja že več kot 90 let. Za sladko razvajanje ali izvirno darilo.

1001 cvet+

Zeliščne, sadne in prave čaje 1001 CVET poznajo in uporabljajo vsa slovenska gospodinjstva.

Šumi+

Šumi v svoji 135-letni sladki zgodovini ponuja širok izbor pravih slastnih mojstrovin.