Nutricionistki svetujeta Natisni stran Natisni stran Nazaj na Onkraj lonca Nazaj na Nasvete

Mojca Koman
Ponedeljek - 04.11.2013Mojca Koman

Privoščite si buče!

Privoščite si buče!

Buče pravzaprav niso zelenjava, marveč sadje.

Zaradi bogastva hranilnih snovi jih danes strokovnjaki uvrščajo med peščico živil, katerih uživanje najbolj koristi zdravju.

Ste vedeli, da so buče zaradi številčnosti semen simbol plodnosti?

Večinoma imajo buče zelo nevtralni okus, ki se lepo ujame z drugimi sestavinami jedi in izbranimi začimbami, nekatere pa imajo vonj po melonah, kostanju ali lešnikih. 

Če sodite v skupino ljudi, ki meni, da so buče le za prašiče, bo tale nasvet kot naročen: buče so v tem letnem času odlična zakladnica hranil in bilo bi škoda, če jih ne bi izkoristili. Vendar, preden se lotimo zdravilnosti buč podrobneje, razčistimo osnove: buče pravzaprav niso zelenjava, marveč sadje.

Buče so zdrave

Vsebujejo pester izbor različnih vitaminov, v večjih količinah vitamin C, B1, B2, B5, B6, E, od mineralov v bučah prednjačijo cink, kalij, magnezij, baker, železo, kalcij, ter od antioksidantov karotenoidi, v svojem bogastvu nosijo celo beljakovine in nekaj ogljikovih hidratov. Od beljakovin v bučah sta pomembni dve – edestin in globulin, katerih naloga je prenašanje bakra, maščob, aminokisline tiroksina in železa prek krvi v celice; s tem izboljšujejo vse presnovne procese v telesu. Buče so tudi bazično živilo.

Buče so za hujšanje

Karotenoidne snovi v bučah pospešujejo tvorbo naravnih encimov za razstrupljevanje, skupaj z vitaminom E in kalcijem delujejo kot zdravilo proti vnetju črevesne in želodčne sluznice, ker so močan diuretik pa koristijo pri vnetju sečil. Buče olajšajo odpravljanje tegob pri protinu (putiki), različnih vrstah artritisa in srčnih obolenjih. Obenem nam pomagajo celiti rane in nas varujejo pred prostimi radikali ter virusi. Zaradi bogastva hranilnih snovi jih danes strokovnjaki uvrščajo med peščico živil, katerih uživanje najbolj koristi zdravju. Še to: zaradi obilja vlaknin in ogromno vode so primerno živilo za diabetike in za vse tiste, ki se želijo na zdrav način znebiti kakšnega kilograma preveč.

Bučna semena posušimo

Če ste se pred kratkim skupaj z otroki lotili izdelovanja strahcev na noč čarovnic, ste iz buč gotovo najprej odstranili semenje. To sicer naredimo vedno, ko želimo bučno meso porabiti pri kuhi. Odvisno od sorte imajo nekatere buče semena z belo, druga zeleno lupino. Ta semena lahko vedno prihranimo, saj so polna nenasičenih olj. Naložimo jih na pekač s peki papirjem in postavimo v rahlo ogreto pečico (do največ 50 stopinj), da se posušijo. Semena z belo lupino pred uživanjem vedno oluščimo, da dobimo golice. Uporabljamo jih za grizljanje, kot dodatek solatam, juham, mlete v testu za kruh in slaščice. Kadar imamo semen vseeno preveč, jih ponudimo ptičem v naravi.

Hranljiva bučna semena

Bučna semena vsebujejo predvsem maščobne kisline omega 3 in omega 6 ter nukleinske kisline. Vsebujejo tudi dve redki aminokislini: citrulin, ki pomaga pri nastajanju sečnine in razgrajuje amoniak, ter kukurbitin, ki dokazano uničuje črevesne zajedavce. V semenih so še fitosterini, ki pomagajo moškim pri povečani obsečnici (prostati), ženskam pa okrepijo mišičje mehurja, zlasti po štiridesetem letu starosti. Od mineralov v semenih izstopata selen in mangan. Bučna semena pomagajo vitaminu D pri presnovi kalcija v telesu. Ste vedeli, da so buče zaradi številčnosti semen simbol plodnosti?

Izberite svojo najljubšo

Buče prihajajo iz Amerike, kjer imajo globoke kulinarične korenine. Indijanci so jih menda uživali že od nekdaj, medtem ko se mi z njimi šele spogledujemo. Vsako leto bolj, pravijo prodajalke na tržnicah. Na voljo imamo res veliko različnih sort buč. Nekatere imajo meso oranžne barve, druge nas presenetijo z le rahlo rumeno sredico. Niso vse le okrogle, patišonka nas denimo spominja na leteči krožnik, maslenka je kakor velika hruška. Večinoma imajo buče zelo nevtralni okus, ki se lepo ujame z drugimi sestavinami jedi in izbranimi začimbami, nekatere pa imajo vonj po melonah, kostanju ali lešnikih. Izstopa buča sorte Hokkaido, saj zaradi svoje močne oranžne barve in krepkega okusa v kremnih juhah gotovo prekaša vse (in še lupiti je ni potrebno), za peko v pečici in pireje pa je velikokrat najprimernejša muškatna velikanka. Buče so hvaležno živilo, saj jim v jedeh skoraj po mili volji lahko dodajamo začimbe, vsakokrat drugačne. Bučni pire s krompirjem poskusite kdaj s koprom, naslednjič z rožmarinom in baziliko ali ingverjem oziroma timijanom. V slaščicah buče odišavimo z vanilijo, cimetom, klinčki, limono in pomarančo. Morda je najbolje, da jih čim več poskusimo in nazadnje izberemo svojo najljubšo. Le previdnost pri lupljenju ne bo odveč, saj imajo nekatere zelo trdo lupino.

Preberite tudi

O rižu in rižoti

O rižu in rižoti Mojca Koman

Je še kje kakšno živilo, ki kuharjem dela več sivih las, kakor riž? Koliko ga vendar skuhati na osebo? Ga moramo oplakniti, postekleniti, mešati med kuhanjem ali ne? Kateri riž sploh je primeren za rižoto? Kaj navsezadnje je rižota?

Kako olupimo trdo kuhano jajce?

Kako olupimo trdo kuhano jajce? Mojca Koman

Že mogoče, da je zadeva povsem nepomembna, kadar imamo v igri največ dve jajci za solato in še ti bomo narezali na koščke. Ko pa je jajc več in ideja v tem, da dobimo jajce kot se šika, se pravi lepe oblike … ej, takrat se zlahka zaplete.

Barvito za več zdravja

Barvito za več zdravja Mojca Koman

Le kdo si še upa oporekati, da ne živimo v onesnaženem okolju, popijemo preveč kave in preradi pojemo slastno porcijo pravkar ocvrtega pomfrija, da ne omenjam svinjskih rebrc z žara, tistih najbolj hrustljavo zapečenih, čeprav že vsi vrabci čivkajo, da to ni zdravo. Razstrupljevati se je torej nujno, če želimo živeti dlje.

Hrana, ki pogreje

Hrana, ki pogreje Mojca Koman

Zima je čudovit letni čas, ko se na prostem lahko predajamo sneženim radostim. Naj smučamo, drsamo, se kepamo ali delamo snežake, toplo oblečeni in migajoči nam mraz vsaj za kakšno urico ne pride do živega. Mehke kape in debeli puloverji nam pomagajo ogreti kožo, normalno telesno temperaturo pa ohranjamo tudi s presnovo v telesu. Iz hrane. Krepke.

Dišeči medenjaki za konec leta

Dišeči medenjaki za konec leta Mojca Koman

Dišeče, dišeče in še enkrat dišeče. To je kuharska zapoved ob koncu leta. Če je drugod bleščava lučk in zvoki kraguljčkastih melodij, je v kulinaričnem smislu to čas sladkobnih vonjav. Pretežno medenih.

Pospravljen hladilnik

Pospravljen hladilnik Mojca Koman

Hladilnik je osnoven kos opreme sodobne kuhinje. Je shramba občutljivih in hitro pokvarljivih živil. Če želimo vsa ta živila ohraniti za kaj več kot le nekaj ur, mora v hladilniku vladati red.

Krompir & co.

Krompir & co. Mojca Koman

Sladki krompir, ki mu s tujko pravimo batata, je gomolj rastline Ipomoea batatas. Rastlino, ki izhaja iz Južne Amerike, uvrščamo med slakovke, kjer je tudi vsem vrtičkarjem znan nadležni plevel brez uporabne vrednosti. Na srečo ima batata užitne gomolje, za nameček tudi prikupne cvetove in lepe liste, da jo v zadnjem času pogosto videvamo v balkonskih koristih sodobnejših zasaditev.

Kako ob koncu sezone porabiti nezrele paradižnike?

Kako ob koncu sezone porabiti nezrele paradižnike? Mojca Koman

Konec avgusta ali začetek septembra je čas, ko pobiramo zadnje zrele rdeče paradižnike z vrta in v negotovosti pogledujemo še k številnim nezrelim zelenim, ki v pojemajoči svetlobi jeseni gotovo ne bodo dozoreli. Vendar tudi te lahko spretno porabimo.

Uporaba prepečenca v kuhinji

Uporaba prepečenca v kuhinji Mojca Koman

Že res, da je odlična hrana po črevesnih težavah, pa vendar je prepečenec odličen tudi drugače. Poglejmo, kako.

Priprava ozimnice – iz vrta v kozarce

Priprava ozimnice – iz vrta v kozarce Mojca Koman

Jesenski pridelki so nagrada za dobro opravljeno delo, ki smo ga zastavili spomladi na svojem vrtičku. Izkoristimo jih zdaj, saj z njimi okrepimo svoj organizem, shranimo in predelamo pa le tiste, ki smo ji predelali ali nabrali v presežku.

Eksotično sadje na domači mizi

Eksotično sadje na domači mizi Mojca Koman

Ali sodite med tiste, ki si ne upajo kupiti ananasa, ker ne vedo, kako ga razrezati? Ste v dvomih glede pešk granatnega jabolka? In kako vendar odpreti kokosov oreh? Nekateri se še spomnijo, kako je bila banana ali pomaranča nekaj desetletij nazaj resno eksotično sadje, danes bi temu že težko rekli eksotika.

Premagajmo počitniški dolgčas

Premagajmo počitniški dolgčas Mojca Koman

Če povprašate svoje šolarje, kako si predstavljajo svoj počitniški dan, ko so sami doma in starši v službi, bodo najverjetneje povedali kaj o igranju računalniških igric, gledanju TV programa, branju kriminalk. Poiščimo možnosti, da naši šolarji zanimivo, varno, prijetno in doživljajev polno izkoristijo svoj prosti počitniški čas.

Osvežilne ideje

Osvežilne ideje Mojca Koman

Bi želeli nekaj osvežilnega, eno »malenkost«, da bi ukrotili lakoto do pozne večerje? Iščete idejo za lahko pogostitev gostov na vrtu na nedeljsko popoldne, ob posedanju pod senčko drevesa, nekaj lahkega torej, hitro pripravljenega in sočno slastnega? Kup idej …

Kako skuhamo najboljšo polento?

Kako skuhamo najboljšo polento? Mojca Koman

Možnosti uporabe polente v kuhinji je res veliko. A pri vseh najprej potrebujemo dobro in okusno polento, skuhati takšno pa ni mačji kašelj.

Hren je zanimiva in zdrava zelenjava

Hren je zanimiva in zdrava zelenjava Mojca Koman

Velikonočna košarica jedil ni popolna, če šunki, pirhom in potici ne dela družbe še hren. Le zakaj? Ima kakšen pomen in kako je hren še uporaben?

Čokoladne slaščice

Čokoladne slaščice Mojca Koman

Kakav v prahu iz semen kakavovca, sladkor, dišave in velika kopica slaščičarskih veščin so potrebni, da se lahko sladkamo z mamljivo čokolado. Da ta v privlačnem ovitku ni le sladkorna tablica, poskrbi prijetna aroma kakava. Ravno tista, ki jo čokoljubci tako cenimo.

Naj bo sladko in čokoladno

Naj bo sladko in čokoladno Mojca Koman

Navadni krhki piškoti postanejo v hipu nekaj posebnega in bolj zaželeni, če jih okrasimo s čokolado. Prav tako je čokolada odlična sestavina krem tort, zamešana v testo za obogatitev biskvitov in peciv ali – preprosto – kot vezava za slaščice, ki jih ne kuhamo. Preverite, kje vse še lahko uporabimo nepogrešljivo čokolado.

Žita za zajtrk vsak dan v tednu

Žita za zajtrk vsak dan v tednu Mojca Koman

Žita predstavljajo osnovo zdravega zajtrka. Pa ne le kot polnovreden kruh, v zajtrk jih lahko vključimo tudi v obliki žitnih kaš in kosmičev vseh sort.

Poletne slaščice

Poletne slaščice Mojca Koman

Polulana Zofka in sončno vroči Medard sta za letos kar pravilno napovedala vroče poletje in le kdo bi v takem pekel pregrešna peciva vseh sort. Potrebujete idejo za kaj drugega – sladkega?

Le kakšna bi bila pot brez priboljškov?

Le kakšna bi bila pot brez priboljškov? Mojca Koman

Najbrž bolj klavrna, bi rekli otroci, ki potujejo z nami. Zanje cilj ni vrh s prelepim razgledom, kaj šele jota iz planinske koče, ampak le sladkarije iz nahrbtnika, pogosto že za prvim ovinkom. Preberite nekaj koristnih nasvetov iz prve roke za take primere.

Na izlet z vlakom/</br>avtobusom

Na izlet z vlakom/
avtobusom
Mojca Koman

Kadar se nam obeta zanimiv izlet z avtobusom ali vlakom, si popotno malico pripravimo ne preveč energetsko bogato, saj bomo večino časa preživeli sedeče. Potrebujemo pa veliko osvežilne pijače, saj izgubljamo vodo še zaradi delovanja klimatske naprave.

Jajca v prehrani – da ali ne

Jajca v prehrani – da ali ne Mojca Koman

Jajce spada med visoko vredna hranilna živila, pri pripravi hrane pa je odlično vezivo, s katerim povežemo sestavine med seboj v enotno zmes in obrok prehransko obogatimo. Lahko se jim izognemo in uporabimo moko, vendar je moka pri tem zgolj lepilo.

6 korakov do hitro pripravljene pustne zabave

6 korakov do hitro pripravljene pustne zabave Mojca Koman

Pripravljate razigrano zabavo za večjo družbo maškar, pa ne veste, kaj dobrega in okusnega bi jim ponudili? Tukaj dobite prave rešitve za hitro pripravljeno in poceni pustno pogostitev.

Umetnost kuhanja testenin

Umetnost kuhanja testenin Mojca Koman

Mojca Koman predstavlja preprosta, vendar osnovna pravila za odlične testenine, da bodo zares okusne in prvovrstne za vsakodnevno doživetje okusov.

Nosečnost

Nosečnost Mojca Koman

Ni bolezen, čeprav smo ženske zaradi nje pogosto pri zdravniku. Rešitve za drobne težavice v tem blaženem stanju …

Eko hrana

Eko hrana Mojca Koman

Med potrošniki velja, da imajo ekološki pridelki večjo prehransko vrednost. Imajo več vitaminov, mineralov, encimov in drugih bioaktivnih snovi, kakor drugače pridelani, in nobenih ostankov zaščitnih sredstev. Obsežnih primerjalnih raziskav ni veliko, tiste redke pa vse to potrjujejo.

Lahka poletna hrana

Lahka poletna hrana Mojca Koman

Čeprav marsikdo meni, da poleti ne potrebujemo toliko hranil kakor pozimi, se moti. Že res, da ne potrebujemo tako energetsko bogatih obrokov, zato toliko bolj hranilno bogate. Poletje je vendar čas sprememb, je čas, ko svojo kožo izpostavljamo sončnim žarkom, ki neusmiljeno slabijo naš obrambni sistem, če ga ne okrepimo.

Pripravimo sladoled

Pripravimo sladoled Mojca Koman

Le kakšno bi bilo poletje brez sladoleda? Najbrž vsaj za otroke bolj klavrno. Seveda ga lahko kupimo v trgovini in seveda ga lahko izberemo s prstom po vitrini sladolednice. Lahko pa ga naredimo sami doma.

Napitki za osvežitev

Napitki za osvežitev Mojca Koman

Vsaj 2 litra tekočine na dan, v poletni vročini pa še kak liter več. A kaj, ko nam voda ne diši več, sladke pijače ne odžejajo, po alkoholu se nam vrti in sploh ni za otroke. Kaj torej piti?

Rdeče češnje rada jem …

Rdeče češnje rada jem … Mojca Koman

Češnje so eden izmed prvih spomladanskih sadežev pri nas in ne preseneča, da nas tako navdušijo. So zapeljive in predvsem zdrave. Preverite zakaj.

Nadležen mrčes

Nadležen mrčes Mojca Koman

Ali obstaja kakšno živilo, ki bi na pikniku odganjalo nadležen mrčes? Žal na to vprašanje nimam pravega odgovora, saj se tudi sama vsako leto spopadam z različnim mrčesom. Najprej so to nič kaj privlačne ličinke pikapolonic, hujša nadloga pa so muhe, v vročem poletju pa komarji, ose in sršeni.

Zakaj je avokado tako dober, če je masten?

Zakaj je avokado tako dober, če je masten? Mojca Koman

Niso vse maščobe škodljive, nekatere izmed njih so nasprotno zelo koristne. Avokado denimo vsebuje pretežno večkrat nenasičene maščobne kisline, v večjih količinah predvsem linolno kislino, ki jo pogovorno poimenujemo z izrazom omega 6.

Kako skuhati pirhe, da ne počijo in pozelenijo?

Kako skuhati pirhe, da ne počijo in pozelenijo? Mojca Koman

Trdo kuhana jajca najlepše skuhamo tako, da jih previdno položimo v lonec z mrzlo vodo in pristavimo. Ko voda zavre, jih kuhamo 8–10 minut. Ko so jajca kuhana, jih takoj potopimo v mrzlo vodo ali ohladimo pod tekočo mrzlo vodo.

Kaj pa, če bi jih ocvrli kar doma?

Kaj pa, če bi jih ocvrli kar doma? Mojca Koman

Prav nič se ne more primerjati z občutkom, ko vsa hiša zadiši po sladkem, še lasje in obleka se navzamejo pristnega pustnega vonja. Za nameček so res najboljši krofi le pravkar ocvrti, sveži, še topli, da se v ustih kar stopijo. Pri cvrtju krofov in drugih kvašenih pustnih dobrot velja nekaj pravil, ki olajšajo delo in vplivajo na zdravje. Poglejmo, na kaj moramo biti pri delu pozorni.

Kako s hrano zanetiti ljubezen?

Kako s hrano zanetiti ljubezen? Mojca Koman

Ostrige, šparglji, jagode in čokolada so najbolj znani afrodiziaki. Poznamo še številne druge, niti ne le živila, in z vsemi upamo vplivati na (bodočega) partnerja ali partnerico. Pa je res kaj na tem?

Ah, ti nesrečni prazniki

Ah, ti nesrečni prazniki Mojca Koman

Za božič naj bo miza tako obložena, da niti kozarca ni kam postaviti – tako nekako gre slovenska navada, ki se je marsikatera gospodinja še vedno striktno drži. Navada izhaja iz časov, ko so ljudje druge dni bolj malo jedli, včasih celo stradali, za praznik pa so si privoščili pač največ in najboljše, kar so premogli.

Zdravo prehranjevanje izven doma

Zdravo prehranjevanje izven doma Mojca Koman

Iskren premislek hitro izda, da pojemo kar nekaj hrane, pripravljene izven meja domače kuhinje in nemalokrat se zalotimo, da pač jemo, ker je dobro ali ker smo lačni in moramo nekaj pojesti in ne zato, da bi s hrano ohranjali zdravje. Svoj gastronomski okus pa si gradimo s pokušanjem zanimivih, novih jedi.

Vino je (lahko) zdravilo

Vino je (lahko) zdravilo Mojca Koman

Je vino res zdravilo, zakaj in kdaj koristi ter kdaj ne? Skrajni čas je za resen pomenek o vinu v prehrani.

Kako praznovati otroški rojstni dan?

Kako praznovati otroški rojstni dan? Mojca Koman

Določiti pravi datum, napisati vabila, poskrbeti za pogostitev in navsezadnje poskrbeti za preganjanje otroškega dolgočasja – to so naloge staršev pri pripravi praznovanja za svojega otroka.

Do zdravega kosila v pičle pol ure?

Do zdravega kosila v pičle pol ure? Mojca Koman

Ko pozno popoldne lačni končno prispemo domov, je naša prva želja, da bi obrok skuhali hitro. Ideja, da bi že med potjo na dom naročili pico, je sicer vabljiva, vendar ne za vsak dan …

Prigrizki pred televizorjem

Prigrizki pred televizorjem Mojca Koman

Daljši večeri nas prikujejo pred TV sprejemnike in nemalokrat se zalotimo, da ob ogledu filma ves čas nekaj grizljamo: čips, slane prestice, pa še malo kikirikija in sem ter tja kak piškot, da je mera polna.

Naše znamke

Žito+

Kruh

Žito je že več kot pol stoletja sinonim za okusen, svež kruh, pekovsko pecivo in druge pekovske in slaščičarske izdelke.

Zamrznjene dobrote

Zamrznjene dobrote so popestritev jedilnika za vse, ki kljub pomanjkanju časa prisegajo na okusne, polnovredne obroke.

 

Zlato polje+

Riži, testenine, kaše, kosmiči, zdrobi in žita za zajtrk… Zlato polje je sinonim za sodobno kuhinjo.

Maestro+

Že desetletja so začimbe, dišavnice, začimbne mešanice in dodatki jedem Maestro navdih za ustvarjanje v kuhinji.

Natura+

Žita, kaše, kosmiči, moke, stročnice in izdelke iz soje v veliki meri pridelujejo domači pridelovalci.

Gorenjka+

Polna vsega dobrega nas čokolada Gorenjka razvaja že več kot 90 let. Za sladko razvajanje ali izvirno darilo.

1001 cvet+

Zeliščne, sadne in prave čaje 1001 CVET poznajo in uporabljajo vsa slovenska gospodinjstva.

Šumi+

Šumi v svoji 135-letni sladki zgodovini ponuja širok izbor pravih slastnih mojstrovin.