Kuhanje je vsakdanje obvezno razkošje.

Testenine najraje pripraviva z intenzivno omako, recimo s sipicami, oljkami in drobnim paradižnikom.

Dolžnost in izziv vsake generacije je, da odpre tradicijo izzivom modernosti in jo nadgrajuje.

Valentina Smej Novak in Luka Novak sta tisti simpatični kuharski par, ki sta nas razvajala s svojimi kuharskimi specialitetami v oddaji Ljubezen skozi želodec. Pravita, da pri kuhanju ne gre samo za to, kaj kuhamo, temveč predvsem za užitek samega procesa. Ne gre samo za hrano, temveč tudi za druženje in načela zdrave prehrane. 

Testenine ali riž?

Testenine, najraje z intenzivno omako, recimo s sipicami, oljkami in drobnim paradižnikom.

Čokolada ali bonboni?

Luka čokolado, Valentina mlečne karamele.

Kaj najraje skuhate za svoje najdražje?

Zelenjavo z domačega vrta, ki jo začiniva s popolno polivko O’mami, brownieja pa več sploh ne pečeva, saj nama ga zdaj spečejo kar v Žitu 😉

Nam izdate kak svoj trik za hitro pripravo kosila?

Nekaj osnovnih živil, na primer suhe testenine, pločevinka paradižnika, zagozda dobrega sira … naj bo zmeraj pri roki (no, v shrambi ali hladilniku, pa bazilika v lončku na polici). Iz tega lahko hitro pričaramo kosilo in med kuhanjem razmišljamo in ravnamo po žensko – saj veste, več stvari hkrati: medtem ko se kuhajo testenine, se že naliva v kozico olje, na njem praži česen, dodaja brokoli … in v 15 minutah je vse nared.

Brez katere začimbe ne bi mogli živeti?

Brez popra. Ta idealno zaokroži prav vsako jed, od zeljnih krpic do goveje juhe ali karpača.

Slovenska kuhinja ali eksotični okusi sveta?

Marsikaj, kar je danes slovensko, je pred stoletji prišlo k nam kot “okus belega sveta”, od krompirja do fižola in paradižnika. Čim skuhamo sami doma, postane jed nekolikanj naša. Dolžnost in izziv vsake generacije je, da odpre tradicijo izzivom modernosti in jo nadgrajuje.

Po kateri specialiteti slovite med svojimi prijatelji?

Po dobrih “stejkih”.

Katera je vaša najljubša razvada (s katero hrano se najraje razvajate)?

Z linškimi keksi, pečenimi izključno z maslom.

Najbolj uporaben kuharski trik?

Že vnaprej pripravljeno zelenjavo, popraženje iz steklasto popražene čebule, korenčka in zelene, ki ga hranim v lončku in mi skrajša kuharijo vsaj za 15 minut.

Nadaljujte stavek: Kuhanje …

je vsakdanje obvezno razkošje.

fotografija: Peter Irman