Anketa
Jesen nas obdari z jesenskimi sadeži, od katerih je med najbolj priljubljenimi zagotovo kostanj. Nabiranje kostanja je odlična jesenska rekreacija, pri kateri z veseljem sodelujejo tudi otroci. Iskanje bodečih ježic med pisanim listjem je prav posebno jesensko doživetje, še toliko lepše pa je uživanje v okusnih jedeh, ki jih lahko pripravimo iz nabranega kostanja.
Plodovi pravega kostanja zorijo oktobra in novembra, drevesa kostanja pa najdemo v mešanih gozdovih do 800 m nadmorske višine. Kostanj je bogat z vitamini skupine B ter minerali, vsebuje pa tudi vitamin A in C. Vsebuje veliko ogljikovih hidratov, predvsem škroba, malo maščob ter ne vsebuje holesterola in glutena. Ker ima nekoliko višjo energijsko vrednost ter zaradi prisotnosti vitaminov in mineralov, je nadvse primeren sadež, ki nam bo pomagal okrepiti imunski sistem. Prav tako je kostanj primeren za vse, ki so izpostavljeni večjim telesnim naporom. Kot zanimivost: 100 g pečenega kostanja vsebuje v povprečju 245 kcal, kuhan pa precej manj.
Kostanj lahko v prehrani uporabimo na različne načine. Najbolj priljubljen je zagotovo pečen, sledi pa mu kuhan kostanj. Zaradi visoke vsebnosti škroba, lahko iz kostanja izdelamo moko, ki je primerna za pripravo kruha in peciva. Lahko ga kombiniramo tako s slanimi kot s sladkimi jedmi. Iz njega lahko pripravimo kostanjev pire, ali pa se lotimo priprave katere izmed kostanjevih sladic.
Privoščite si jesenski sprehod po mestu z dobro merico okusih maronov, ali pa si jih specite v toplem objemu doma.